17 Mart 2013 Pazar

6 Yaş Çocuk Gelişimi: Altı Yaşındaki Çocuk Neler Yapar?


6 yaş döneminde birçok davranışın ve duygunun temeli atılır. Hem ebeveynler için hem de çocuk için bu dönem oldukça farklı geçer. Artık istekler, ihtiyaçlar ve yaşam tarzı biraz daha genişleyip, değişecektir. 6 yaş okul öncesi çağı diye adlandırılır. Bu dönemde çocuk bir değişim gösterir. Bebeksi özelliklerinden kurtularak yetişkinleri gibi mantıklı olmaya başlar. Biraz daha olgunlaşır ve anne babasıyla fikir alışverişinde dahi bulunabilir. 5 yaş çocuğu duygu ve düşüncelerini anne ve babasına tam olarak yansıtıp, anlatamaz. Ama 6 yaş çocuğu birçok duygu ve düşüncesini paylaşabilir, hatta anne ve babada duygularını çocuğa anlatabilecek bir olgunluğa sahip olur. Çocuk anne ve babasıyla bir arkadaş gibi konuşup, olayları tartışabilir. Ancak bütün bunlar olurken anne ile baba disiplin ve kontrolü elden bırakmamalıdır. Her ne kadar büyümüş gibi görünse de o hala bir çocuktur ve disipline ihtiyacı vardır.

6 yaş kız çocuklarının normal boy ve kilo değerleri;
Boy, 103–125 cm arası,
Kilo, 14–25 kg arasıdır.
6 yaş erkek çocuklarının normal boy ve kilo değerleri;
Boy, 104–127 cm arası,
Kilo, 15–26 kg. arasıdır.
6 Yaş Çocuk Gelişimi: Fiziksel gelişim;
En hareketli olduğu dönemdir. Yuvarlanmaktan, sürünmekten ve yere uzanarak oynamaktan hoşlanır. Bazen dengesini kaybedip düşebilir. Bu çok hareketli olmasından kaynaklanır. Top oyunları ve kum oyunları vazgeçilmez oyunlarıdır. Çukur kazmayı ve toprakla oynamayı çok sever. Diğer yaşlara oranla el işlerinde daha beceriklidir. Resim yapar, boyama yapar, kesip kâğıda yapıştırabilir. Elinde olan tüm araç ve gereçleri iyi kullanır. Kız çocukları iple, erkek çocukları topla oynamayı sever. Kız çocukları yetişkinler gibi giyinmesini, topuklu ayakkabılar giyip, takı takmayı çok severler. Erkek çocukları ise askerlik, şoförlük ve pilotluk gibi oyunları sever. Bu dönemde hayvanlara ilgi artar. Evcil hayvan bakmak isteyebilirler. Resim çizerken daha gerçekçi çizerler. Örneğin bir insan resmi çizdiğinde baş, gövde, kollar ve bacaklarını belirterek tam şekilde çizerler. İsmi kâğıda yazıldığında altına bakarak tekrar yazabilir. Temel şekilleri tanıyıp, eşleştirebilir. Alışveriş yapabilir. Basit olan eşyaları alabilir ve parayı tanıyabilir.
6 Yaş Çocuk Gelişimi:  Dil gelişimi;
Çok fazla kelime bilir ve dil çok zenginleşir. 3000 kelime kadar bilebilir. Adını ve soyadını düzgün bir şekilde söyleyebilir. Kendi adı ile beraber ailede olan diğer kişilerin adını da söyleyebilir. Telefon ve ev adresini bilip, söyleyebilir. Yer ve olayları anlatabilir. 6–7 kelimelik cümleler kurup, tekrar edebilir. Somut ve soyut kavramlarını anlayabilir, zıt soyut ve somut kelimeler söyleyebilir. Günlük yaşamında olan olayları anlatabilir. Nasıl, neden ve niçin gibi soruları cevaplayabilir. Hikâyeler anlatabilir. Çocuğunuzun dil gelişimini geliştirmek için; çocuğa kitap okuyabilirsiniz. Beraber şarkı söyleyip, tekerleme söyleyebilirsiniz. Her zaman çocukla sohbet etmeli ve yatarken gün hakkında konuşulmalıdır. Alışveriş yaparken, bir işle uğraşırken, resim yaparken vb. çocukla konuşulmalı, anlamadığı bir konuyu anlatmalı ve çocuğunda düşüncelerini söylemesine izin verilmelidir.dogukan1
6 Yaş Çocuk Gelişimi: Duygusal gelişim;
Bu dönemde bencillik olabilir. Çevresindeki kişileri terslemek, tartışmak, kötü sözler söylemek, arkadaşlarına lakap takmak ve bağırmak gibi kötü alışkanlıklar oluşabilir. Sinirlendiğinde bir suçlu arar. Genellikle annesini her şeyin sorumlusu olarak görür ve annesine bağırır. Arkadaşlarıyla ve değişik ortamlarda bulunmayı ister. Paylaşma duygusu gelişmiştir ama bu yaşta her şeyin kendisinin olmasını ister ve paylaşımdan kaçınır. Her konuda duygusallık yapabilir. Verilen cezalara tepki göstermek için bağırır. Sorumluluk alabilir ve kurallara uyulması gerektiğini kavrar. Bu dönemde çocuk için arkadaşlık önemlidir. Arkadaşları ile sürekli vakit geçirmek ister. Bazı konularda başarılı olmak ve kendini kanıtlamak ister. Bunun sonunda da ödüllendirilmek ister. Ebeveynler tarafından sevilmek ve beğenilmek ister. Değer verildiğini görmek onu mutlu eder. Dikkat çekmek ve ilgi merkezi olmak ister. Mutlu iken mutsuz, sakin iken sinirli olmak gibi değişken ruh halleri vardır. En yakın arkadaşları kendi cinsiyetinden olan arkadaşlarıdır. Ancak kurduğu arkadaşlıklar kısa sürelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder