17 Mart 2013 Pazar

Bebeğin Dil Gelişimini İlerletmek İçin Yapılması Gerekenler


Bebeklerde Dil Gelişimi
Bebeğin dil gelişimi için en önemli davranış ise ismiyle hitap edilmesidir.

Bebek belli bir süre sonra ismi söylendiğinde bakacak ve sonra kendisi söylemeye çalışacaktır. Bebeğiniz ile iletişim kurduğunuzda onun gözlerine bakarak,söyleyeceğini gözünüzle telepati kurarak ifade edin. Bunu yaparken kızgın,sinirli bakışlarla değil sevecen ve mutlu bakış ile sağlayın. Bebeğinizle konuşurken onun size konuştuğu gibi konuşmayın. Bu çok önemli bir davranıştır. Eğer siz bebeğin çıkardığı ses tonu gibi çıkarırsanız bebek doğrusunu öğrenemez. Onunla yetişkin bir insanla konuşuyormuş gibi konuşmalısınız.
Beşiğin üzerine bebeğin dikkatini çekebileceği düşünebilmesini sağlayıcı sesler çıkartan oyuncaklar asmalısınız. Çünkü yetişkin insan uyurken en çok bilgiyi tazeler. Bebek içinde bu durum dahildir. Bebek yukarıdaki sesli ve renkli oyuncaları düşünürken uyuyacaktır. Bebek uykusunda yeniden bu bilgileri tekrarlayarak ve düşüncesini geliştirecektir. Bebeğinizi uyuturken klasik müzik dinletebilir,ninni söyleyebilir yada masal anlatabilirsiniz.
Bebeğinize neredeyse her türlü sesi dinletmelisiniz. Bu davranışı yapmanın kolay yolu radyo dinlemektir. Bebeğinizle birlikte oturarak birlikte radyo kanallarını değiştirin. Bebeğin hangi sese tepki verdiğine dikkat edin. Eğer on sekiz ayı doldurmuş ise ayakta duruyorsa ona müzik ile dans ettirin. Vücudunun müziğe ritim tutmasını sağlayın. halil-6Bebeğin bir yaşını doldurduysa karşınıza ayna alın ve beraber oturarak vücudunu tanımasını sağlayın. Ayrıca bebek bir yaşına geldiğinde çevreyi tanımak isteyecektir. Eşyalarla konuşmak ve dokunmak isteyecektir. Bebeğin güvenliğini sağlayarak dolaşmasına izin vermelisiniz.
Bebeğin altını değiştirirken yine onunla göz teması kurarak konuşabilir ve şarkı söyleyebilirsiniz. Yada eline değişik sesler çıkartan bir oyuncak verebilirsiniz. Bebeğiniz bir buçuk yaşına geldiğinde kağıt ile kalem vererek resim yapmasını sağlayabilirsiniz. Kucağınıza alarak masaya oturun. Resim yaparken çizilenin ne olduğunu anlatmalısınız. Böylece nesneleri sesli olarak kavrayacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder