17 Mart 2013 Pazar

Bebeklerde Zeka Testi Nasıl Yapılır?


Zeka Testlerinin Önemi
Zeka testleri ile bir bebeğin zihinsel gelişim geriliğini (zeka geriliği) veya üstün zihin gücünü (üstün zeka) ortaya çıkarmak mümkündür. Ayrıca bebeğin hangi alanlara ilgili veya ilgisiz olduğu bu testlerde anlaşılabilir. Ayrıca küçük yaşta yapılan bu zeka testleri ile nörolojik, görme veya işitme sorunları erkenden saptanabilmektedir.

Zeka Testleri Nerelerde Yapılır?
Zeka testleri içinbazı özel kliniklerde,  Milli Eğitim Müdürlüklerine bağlı Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde, bazı hastanelerin psikiyatri veya psikoloji departmanlarında, konusunda uzmanlaşmış pedagog, psikolog ve psikolojik danışmanlar tarafından bu testler uygulanmaktadır.
Bebeğin İlk Zeka Testi: Apgar Testi
Bebeklerde zeka testlerinden birisi Apgar Testidir. Apgar testi ile İsviçre’de 877 bin bebeğin zekası ölçülmüştür, yani çok kullanılmış bir yöntemdir. Apgar testi için bebek doğduktan hemen sonra 1 – 5 dakika arasından bir test yapılır. Testte 1-10 arası puanlar verilmektedir. Teste incelenen veriler kısaca şunlar: bebeğin kalp atışları, nefes alış verişi, kas kütlesi, ten rengi, reflekslerinin gücü. Testten 8 ve üstü puan almak bebeğin sağlığının iyi olduğuna, ve ilk okul hayatında başarılı olacağına işaret ediyor…
Bebeklerde Zeka Testleri
Bebeklerin zeka düzeyi hakkında Case Western Reserve Üniversitesinde detaylı bir araştırma yapılmaktadır. Case Western Reserve Üniversitesi’nde psikolog olarak çalışan Joseph Fagan bu araştırmanın yetkilisidir. Joseph Fagan, neredeyse mesleğinin başlangıcından beri bebeklerin zekalarıyla ilgilenmektedir. İlgilendiği ve araştırdığı bu sürecin yirmi yıl olduğu söyleniliyor. Araştırmanın başlangıcında bulduğu bir testi günümüzde de bebeklerin zekasını ölçmek uygulayabiliyor.
Fotoğraflara Bakma Testi
Yapılması kolay bir yöntem olduğu biliniyor. Yapılan bu zeka testinde değişik objelere karşı bebeklerin tepkisi ölçülüyor. Değişik objeyle yapılan zeka testinde bebeklere ilk önce ikişer tane fotoğraf gösteriliyor. Gösterilen fotoğraflara bakma süreleri sayılarak kontrol ediliyor. Bir sonraki aşamada ise gösterilen fotoğraflardan biri değiştiriliyor. Bebeğin eski ve yeni fotoğraflara hangisine ne kadar zaman baktığı tespit ediliyor. Fotoğraflara bakma testinde genel olarak alındığında bebekler zamanlarının %60’nı yeni koyulan fotoğrafa doğru baktığı belirleniyor.
Joseph Fagan yıllar öncesinde zeka testi yaptığı bebeklerin erişkin olduklarında tekrar IQ’larını ölçmek istediğini söylüyor. Yıllar önce zekaları ölçülen bebeklerin artık 21 yaşında erişkin olduğu belirtiliyor. Bebek iken zekaları ölçülen 61 gencin 21 yaşına geldiklerinde ölçülen IQ testin sonuçları kıyaslanıyor. Yıllar önce zekaları ölçülen bebeklerin yüksek olanların günümüzde IQ skorlarının yüksek olduğu görülüyor. Ve 21 yaşına gelmiş bir erişkin oldukları için başarılı bir hayat sürdükleri de bunu kanıtlıyor. Yani bebeklerin zeka düzeyi yüksek ise bu ilerideki yaşamında zekasını kullanırsa başarılı olacağı söyleniliyor.
Anneler İçin Örnek Bir Zeka Testi
Londra Üniversitesi doktorlarından Dorothy Einon tarafından hazırlanan bu basit test, kendi başınıza çocuğunuzun zekasını ölçmekte yol gösterecektir. Aşağıdaki sorulara vereceğiniz a, b, ve c yanıtlarını not alınız.
1. Bebeğiniz
a- Verdiğiniz yemeği istemediğinde başını diğer yöne çeviriyor.
b- Kucağa alınmak için kollarını kaldırıyor.
c- “Güle güle” demek için el sallıyor.
2. Bebeğiniz
a- Ona verdiğiniz oyuncağı kavrayabiliyor.
b- Oyuncağını bilerek yere bırakıyor.
c- İki oyuncağı üst üste koyabiliyor.
3. Bebeğiniz kapıları olan bir oyuncakla oynarken
a- Kapıyı bulmakta çok zorlanıyor.
b- Parmağıyla ya da eliyle kapıyı açabiliyor.
c- Kapıyı kolaylıkla açıp kapatabiliyor.
4. Bebeğiniz
a- Sizin tarafınızdan besleniyor.
b- Bezelye gibi parçaları almaya çalışıyor.
c- Bezelye gibi parçaları eline alıyor.
5. Bebeğiniz şarkı dinlerken
a- Hoşlanıyor.
b- Ellerini hareket ettirip eşlik ediyor.
c- El hareketleri olan oyunlu şarkılara doğru hareketleri yaparak eşlik ediyor.
6. Bebeğiniz oyuncak ayısı yere düştüğünde
a- Fark etmiyor.
b- Etrafına bakıp ayıyı arıyor.
c- Bilerek yere atıp nereye gittiğine bakıyor.
7. Bebeğiniz
a- Sözcük kullanamasa bile sizinle konuşmaya çalışıyor.
b- Sizin baktığınız yöne bakıyor.
c- Sizin yaptığınız su içme gibi hareketleri taklit etmeye çalışıyor.
8. Bebeğiniz oyuncak telefonu eline aldığında
a- Herhangi bir oyuncak gibi oynuyor.
b- Özelliklerine dikkat ediyor.
c- Düğmelerine basıp kulağına koyuyor.
9. Bebeğinizin çok sevdiği oyuncağını örtünün altına sakladığında
a- Fark etmiyor.
b- Oyuncağın örtünün altından gözüküp gözükmediğini görmeye çalışıyor.
c- Örtüyü kaldırıp oyuncağa bakıyor.
10. Bebeğinizin ismini söylediğinde
a- Fark etmiyor.
b- Dönüp size bakıyor.
c- İsmini biliyor, “Anne nerede?”yi de anlıyor.
Değerlendirme
Seçtiğiniz her a için 1, b için 2, c için de 3 puan alıyorsunuz. A’lar bebeğin 6-8 ay içinde yapabiliyor olması gereken eylemleri gösterir. C ise 12-14 aylık bir bebeğin normal hareketleridir.
6 Aylık
6 aylık bir bebek listedeki her şeyi yapamaz ama a’ların çoğunu başarabiliyor olması gerekir. Beklenen puan: 8-9 puandır.
9 Aylık
Bu yaştaki bir bebek testteki sorularda birçok a ve birkaç adet de b almalı. Beklenen puan: 13-15 puandır.
12 Aylık
1 yaşına gelen bebeğin b ve a ile beraber birkaç da c almış olması gerekir. Beklenen puan: 24-26 puandır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder