17 Mart 2013 Pazar

Boşanma ve Çocuğunuz: Boşanmanın Çocuğa Etkileri ve Boşanmanın Çocuğa Anlatılması


Boşanmak çocuk için çok sarsıcı bir olaydır. Çocuk doğumundan itibaren anne ve babadan o sevgiyi almış, kendini her zaman ailesiyle güvende hissetmiş, her an mutluluk içinde olmuş bir birey olarak bir anda anne ve babasının boşanacağını öğrenmesi onun için tam bir hayal kırıklığı olur. Çocuğun her yönden sağlıklı bir şekilde yetişmesi, anne ve babasından aldığı sevgi, saygı ve güven gibi ihtiyaçların karşılanması ile olur. Ancak böyle bir ortamda yetişirse mutlu olacaktır. Bu nedenle aile çocuğun kişiliğinin biçimlenmesi ve geleceğinin ne yönde olacağında büyük rol oynar. Anne ve babanın çocukla ilişkisi kadar anne ve babanın da ilişkisi çocuk için oldukça önemlidir. Çünkü çocuk hep anne ve babasını kendine örnek alır. Bu yüzden her zaman da anne ve babasını mutlu görmek ister.
Boşanma ve Çocuk Psikolojisi
Ancak ne yazık ki ekonomik nedenler, iletişim bozukluğu, aile içi şiddet, eşler arasında anlaşamama gibi nedenlerle eşlerin birbirinden ayrılmasıyla sonuçlanan boşanma aile fertlerini etkiler.

Fakat en çok etkilenen kişi şüphesiz çocuktur. Boşanma anne ile babanın hem de çocuğun yaşamında önemli değişimlere yol açan sarsıcı bir olaydır. Boşanmak isteyen ebeveynler kendi duygusal ihtiyaçlarıyla o kadar meşgul olur ki bir an çocuklarını unutma durumuna gelirler. Boşanmaya karar vermek özellikle çocuk sahibi olunduktan sonra oldukça zordur.
Çocukların bu durumdan etkilenmeleri yaşa göre farklılık gösterir.
Boşanma ve Çocuğunuz: Boşanmanın Çocuğa Etkileri
Erken çocuklukta 3–5 yaşları arasında etkilenmefazla gözlenir. Çünkü bu dönemdeki çocuklar ilgi ve sevgiye muhtaçtır. Anne ve babanın sürekli kavga ederek huzursuz olmaları çocuğa gerekli ilgi ve sevginin azalmasına neden olur. Bu yaşananların karşısında çocuk uyku problemleri, öfke patlamaları, alt ıslatma, parmak emme ve aşırı bağlanma, ağlama gibi tepkiler gösterebilir. Yeteri kadar ilgi göremeyen çocuk saldırgan ve sinirli olur. Sürekli gergindir ve anneden ayrılma bir daha görememe korkusu yaşar. Dikkat çekmek için bebeksi davranışlar gösterir.
Okul öncesi dönemde çocuk 5–6 yaşları arasında henüz sebep sonuç ilişkisini kuracak olgunlukta olmadığı için boşanma olayı karşısında çocuk kendisini suçlu hisseder. Boşanma sebebi olarak kendini görebilir. Çocuk anne ve babaya karşı öfkelidir. Onlara inanılmaz bir kızgınlık duyar. Sürekli huzursuz olur bu yüzden uyku düzeni bozulabilir. Okul döneminde durum biraz değişir, artık tepkiler dışa yöneliktir.
6–10 yaş arasında okul çağı döneminde çocuk sürekli mutsuzdur. Giden ebeveyninin onu istemediğini düşünerek üzüntü yaşar. Sağlıklı arkadaş ilişkileri kuramaz ve sürekli hırçındır. Duygularını dışa yansıtamaz ve gelecek kaygısı yaşar. Okulda anne ve baba ya da ayrılma, boşanma gibi konularda konuşmak istemez. Çocuk boşanmayı utanç verici bir olay olarak görür. Herkese kavgacı bir tutumla yaklaşır. Bu nedenle arkadaş ilişkileri hep kötüdür. Çoğu zaman okula gitmek istemez, okul başarısında çok yüksek bir düşüş gözlenir.
Boşanmanın çocuk üzerindeki etkileri o dönemle sınırlı değildir. Önlem alınmadığı takdirde çocuğun gelişiminde ciddi problemlere yol açar ve kişiliğinde önemli sorunlar oluşur. Çocuğun en az hasarla bu dönemi geçirmesi için anne ve babanın yapması gereken bazı şeyler vardır.
Boşanırken Çocuğa Karşı Ne Yapılmalı? Boşanmanın Çocuğa Anlatılması
İlk olarak eğer boşanmaya yönelik bir karar alınmışsa, bunu çocuğa anne ve baba birlikte açıklamalı ve uygun zamanda uygun dille anlatılmalıdır.
Boşanmadan sonra yaşamlarında ne gibi değişikliklerin olacağı konusunda çocuk bilgilendirilmeli, belirsizliklerden mümkün olduğunca uzak tutulmalıdır.
Çocuk olanlardan dolayı kendini suçlayabilir. Bunu önlemek için çocuğa bunun kendi kararları olduğu, anlaşamadıklarından dolayı ayrıldıklarını çocuğa anlatarak aklında ki olumsuz düşünceleri kafasından atmasını sağlamalısınız.
Boşanma sonrasında ayrı yaşayacağı anne ya da babasını düzenli ve sürekli olarak görebileceği konusunda çocuğa güven verilmelidir. Boşanma ile birlikte ona karşı olan sevgilerinde hiçbir değişiklik olmayacağı açıkça ifade edilmelidir.
Eşler çocuğun yanında birbirini kötüleyecek ve aşağılayacak sözler söylememeli ve çocuğu hiçbir taraf birbirlerine karşı kullanmamalıdır.
Çocuk her zaman anne ile babanın arasında ki kavga, tartışma ve problemlerden uzak tutulmalıdır.
Boşanmanın hemen ardından çocuğu etkileyecek yeni evlilik, taşınma ya da şehir değiştirme gibi sarsıcı bir olay yaratılmamalıdır.
Boşanmadan sonra çocuğa aşırı sevgi ve hoşgörü gösterilmemeli. Aradaki denge iyi sağlanmalıdır.
Boşanma sonrası çocuk ile ilgili özel günlerde anne ve baba bir araya gelmelidir. Örneğin çocuğun doğum gününde bir arada olmak onu mutlu edecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder