17 Mart 2013 Pazar

Çocuğum Ders Çalışmıyor, Çocuğum Ders Çalışmayı Sevmiyor


Çocuk okula başlayana kadar, anne ve babalar birçok sorunla karşılaşmışlardır. Sonra çocuk okula başlamıştır ama sorunlar bitmemiş aksine tekrar başlamıştır. En büyük sorunlardan biride çocuğun ödevlerini yaparken sıkılması ve ders çalışmamasıdır. Bu çocuklar için normal karşılansa da, anne ve babalar için büyük bir sorundur. Çünkü çocuğun başarısız olması anne ve babalar için çocuğun istenilen yere gelememesi korkunç bir durumdur. Bu durum birçok ailenin yaşadığı bir sorundur. Çocuğun derslerine olan ilgisizliği, çocuğun motive olamaması önemli bir problemdir, anne ve baba içinde endişe verici bir durumdur. Ama bunun sebebini anne ve baba çocukta değil, kendinde aramalıdır.
Çocuğum Ders Çalışmıyor

Anne çocuğun hep ders çalışmasını ister. Sonra baba gelir aynı şekilde çocuğun ders çalışması için onu uyarır. Daha sonra çocuk onlara birçok neden sayar ve bu böyle devam eder. Karne günü ise eğer dersleri zayıfsa tam bir çatışma anı diyebiliriz. Çünkü iyi notlar beklerken zayıf olan notları görmek anne ve babalar için hayal kırıklığıdır. Mutlaka her anne ve baba çocuğunun iyi olmasını ister. Pekâlâ, çocuğunun iyi yerlerde olması için bu kadar çaba harcanırken çocuğunda ödev yapmaması ve hiçbir çaba harcamaması karşısında ne yapılmalı. Ne kadar sinir bozucu bir durum olsa da önce sakin olmak ve sinirlenmemek gerek.
Çocuğumun ders çalışması için ne yapmalıyım?
Öncelikle bir ders çalışma planı yapılmalıdır. Bunun içinde yemek, dinlenme, televizyon ve oyuna belirli bir süre verilmelidir. Böylece her şey zamanlı olduğu için çocuk ona göre bir plan yapar.
Çocuğa zorla ders çalıştırmak, bağırmak, ceza vermek, şiddet uygulamak ve başkalarıyla kıyaslamak en yanlış davranıştır. Böyle davranışlar çocuğa fayda değil aksine zarar verir. Çünkü çocuğun hevesi kırıldığı an, inatlaşıp söylenenlerin aksini yapmaya başlar.
Çocuğa sürekli komut vererek “öyle ders çalışma anlamazsın, böyle ders çalış” gibi cümleler çocuk için geçici ders çalışmadır. Önemli olan çocuğun isteyerek ve anlayarak ders çalışmasıdır.
Çocuğun ders çalışmamasında bir diğer önemli etkende, çocuğun kendine olan özgüvensizliğidir. Başarısızlık korkusu, kendini ispatlayamama, verilen görevi yapamama ve en önemlisi karamsarlık duygusudur. Çocuk “ben bunu anlamıyorum, zaten yapamayacaktım, ben başarısızım” gibi karamsarlık cümleleri kurduğu an ders çalışma isteği azalır. İlk olarak çocuk kafasında ki olumsuz düşünceleri silmelidir. Yoksa asla derse odaklanamaz.
Çocuğun ders çalışmamasında ailenin tutumu ve davranışları da çok önemlidir. Ebeveynlerin ilgisizliği, çocuğu kendi haline bırakmaları çocuğu dersten soğutur ve sorumsuz bir kişi haline getirir.
Anne ve baba her zaman çocukla ilgilenip ona her konuda destek olmalıdır. Ona olumsuz cümleler söylememeli ve onurunu kırmamalıdır.
Çocuğa ders çalışması için gerekli ortam ve imkân sağlanmalıdır. Çalışma masası, ayrı bir oda ve sessiz bir ortam yani çocuğun dikkatini dağıtacak hiçbir şey olmamalıdır.
Çoğu öğrenci ders çalışmayı sevmez ve bunu yapılması zorunlu bir şeymiş gibi algılarlar. Her zaman ders çalışmayı kendileri için değil de başkaları için yapıyorlarmış gibi davranırlar. O yüzden de ders çalışmayı pek sevmezler. Onlar için oyun, televizyon, gezmek ve arkadaşlar hep ön plandadır. Çocuğun öncelikle dersi ve ders çalışmayı sevmesi gerekir. Çünkü her çocuk için sevdiği bir şeyi yapmak mutluluk verir. Daha sonra ders çalışmayı sürdürmesi gerekir ve sonunda da başarıya ulaşır.
Çocuğunuzun başarısını hep takdir edin ve onu onurlandırın. Böylece iyi bir şeyler yapabilmek için uğraşıp derslerine daha çok ilgi gösterecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder