17 Mart 2013 Pazar

Çocuğum Kavga Ediyor: Çocukta Saldırganlık Ve Şiddet Nasıl Önlenir?

Çocukta saldırganlık çok sık görülen bir durumdur. Hem okul öncesi hem okul çağında çocukların çoğunda görülebilir. Çocuk her an kavga etmeye hazır durumdadır. Özellikle oyun oynarken aniden oyun kavgaya dönüşebilir. Çocuk tepkilerini ısırarak, tükürerek, tekme atarak veya arkadaşına vurarak, kurallara utmayarak saldırgan davranışlar gösterir. Çocuk kendi yaşıtlarıyla veya kendinden büyük çocuklarla kavga edebilir. Çocuk sürekli saldırmaya hazır olduğu için sinirli ve gergindir. Hiçbir şekilde kimseyle anlaşamaz ve geçinemez. Kısaca saldırganlık çocuğun duygularını farklı şekilde anlatması denilebilir. Mutlu olma yerine mutsuz olma, kendini güvende hissetme gibi duygulara kapılabilir. Bu var olan duygular, farklı şekilde otaya çıkar. Erkek çocukları kız çocuklarına oranla daha çok saldırgan davranışlar gösterir. Saldırganlık davranışını çocuk iki şekilde gösterebilir. Sözel ya da fiziksel olarak gösterir. Saldırganlık çocukların ebeveynleriyle ve kardeşleriyle olan iletişim şekillerinden kaynaklanabilir. Saldırgan çocukların anne ve babaları çocukla konuşmak yerine fiziksel cezalar uygulayarak disiplin sağlamaya çalışır. Bu da çocuğu olumsuz etkiler ve çocuk sorunlarını konuşarak çözmez, onun yerine şiddetle çözmeyi seçer.Çocuk anne ve babadan sürekli şiddet görüyorsa, çocuğun dayak yemesi ve yeteri kadar aileden ilgi ve sevgi görmüyorsa bu hareketleri gösterebilir.
Çocuğun sık sık fiziksel ya da sözel şiddete maruz kalması,
Aile içinde sürekli tartışmalar olması, özellikle anne ve babanın çocuğun önünde sürekli kavga etmesi gibi nedenler çocukta saldırgan davranışlar oluşturur.
Anne ve babanın çocuğa baskı yapması, çocuğu sürekli kontrol altında tutmaları, tutarsız davranması ve disiplin sağlama çabaları nedeniyle çocuk bu davranışları gösterebilir
Çocuğun anne ve babasını örnek alması ve onları kendine model olarak görmesi çocuğun kafasında kesin yargılar oluşturur. “Babam böyle yapıyor, bende böyle yaparım” gibi fikirler oluşur çocuğun kafasında.
Ailenin çocuğun saldırgan davranışlarını destekliyor ise çocukta yaptığı hareketleri korkmadan rahatça yapabilir. Özellikle erkek çocuğu olan babalar “çocuğum kimseden dayak yemesin, herkesi dövsün” gibi bir yaklaşımla yaklaşırlar. Ancak bu yanlıştır çocuk bu hareketleri ileri yaşlarda da yapmak isteyecektir.
Çocuğun saldırgan davranışlar sergilemesinde televizyonlarında rolü vardır. Çocuk izlediği programlardan etkilenerek etkilendiği karakter gibi olmak ister. Şiddet içerikli filmler çocuğu şiddete yönlendirir.
Çocukta saldırganlık ve şiddeti engellemek için ne yapmalı?
İlk olarak ebeveynler çocuğun bu davranışının nedenini bulmalıdır ve ona göre bir önlem almalıdır.
Çocukta saldırganlığa neden olan sebepler bulunduktan sonra çocukla uygun bir dille konuşup, gerekli ihtiyacı karşılanmalıdır.
Çocuğa anne ve baba model olurken dikkat etmelidir. Çocuğu şiddete yönlendirecek davranışlardan kaçınılmalıdır.
Disiplin sağlarken, yanlış tutumlardan kaçınılmalıdır. Sürekli cezalar vermek yanlış olur. Bunun yerine çocukla konuşmak, ona sevgiyle yaklaşmak daha mantıklı olur. Çocuğa sürekli ceza vermek onu asi ve daha hırçın yapar.
Çocuğunuzla beraber vakit geçirin, onunla oyunlar oynayın. Ancak şiddete dayalı oyunlar oynamaktan kaçının. Mümkünse çocuğunuza bir oyun köşesi oluşturun. Geniş oyun alanlarında oyun oynamasına izin verin. Bu çocuktaki enerjiyi ve gerilimi alacaktır.
Aile içindeki olumsuz bir meseleyi çocuğun önünde bağırarak çözmeyin. Her zaman daha sakin konuşmaya özen gösterin. Hiçbir şekilde şiddet uygulamayın.
Çocuğunuzu kimseyle kıyaslamayın, başka kişilerin yanında eleştirmeyin. Mümkün olduğunca olumsuz davranışlarını görmemeye ve yaptığı olumlu davranışlarda ödüllendirme yöntemini uygulayın.
Çocukta var olan saldırganlık davranışını yenmek için çocuğu başka şeylere yönlendirin. Örneğin karate veya yüzme gibi spor falları çocuğa faydalı olabilir.
Çocuğa şiddet içerikli filmler izletmeyin ve çocuğa belirli bir yatma saati belirleyin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder