17 Mart 2013 Pazar

Çocuğum Küfür Ediyor Ne Yapmalıyım?


Çocuğun küfür etmesinin nedenleri nelerdir?
Küfür etmek çocuğun, kızgınlığını ve öfkesini kaba bir şekilde toplum içinde argo kelimelerle dile getirmesidir. Çocuğun yaşı küçükse kullandıkları kelimeleri çevresinde ki kişilerden ve aile büyüklerden öğrenirler. Özellikle de anne ve babalarından öğrenirler. Her zaman için anne ve baba çocuk için bir örnek kişi yani modeldir.

Çocuktaki küfür alışkanlığının öncelikle asıl nedeni bulunmalıdır. Bu neden ortadan kaldırılmalı ve önüne geçilmelidir. Öncelikle çocuğun örnek aldığı küfür eden kişilerin küfür etmesinin önüne geçilmelidir. Çocukta küfür etmenin altında yatan başka sebepte arkadaş grubu ve kendini ispat etme çabasıdır. Küfür eden arkadaşlarına uyum sağlamak amacıyla böyle konuşmaya başlayabilir. Diğer bir nedende televizyondur. İzlediği programların etkisinde kalarak böyle davranışlar gösterebilir. Çocuğun küfür etme derecesi ve ettiği küfrün boyutu da önemlidir. Çünkü bu anne ve babanın alacağı önlemlerin şeklini belirler. Çocuk arkadaşları arasında konuşulan kişiye yönelik manyak, aptal gibi sözcükleri evde de sıkça söyleyebilir. Bir diğeri de beddua etmek gibi sözcüklerdir. Sizden etkilenen çocuk siz ona kızdığınızda belli kelimeleri kullanıyorsanız, çocuğunuz da kızdığında bunları size karşı kullanmayı tercih edecektir. Çocuklar hep ilgi ve sevgi beklerler. Eğer anne ve babadan ilgi göremiyorsa bu durumda en iyi bildiği şey dikkat çekmektir. Küfür ederek ebeveynlerin kendisiyle ilgilenmesini ister. Çocuk küçük yaşlarda anne ve babayı taklit eder. Bu dönemde ebeveynlerin her söylediğini ezberler. Birde çevredekiler çocuğun anlamını bilmeden dediği küfürleri onaylarsa çocuk bunu ileri yaşlarda yapmaya devam edecektir. Çevreden onay beklemeyi her zaman ister. Eğer buda olmuyorsa yetişkinleri şok edecek kelimeleri toplum içinde de kullanır. Yetişkinleri rahatsız etmek hoşuna gider. Bazı durumlarda çocuk kendini savunmak için küfür edebilir.
Çocuğun küfür etmesini engellemek için yapmanız gereken şeyler
· Çocuk yeni kelimeler öğrenmek istemez ve duygularını dışa vurmak için küfür eder. Anne ve babalar çocuğun duygularını ifade edecek başka kelimeler öğretmelidir.
· Çocuğunuz bir başkasından duyduğu uygunsuz kelimeyi kullanırsa bir şey demeyip bu kelimenin komik olduğunu düşünmesini kafasından atmasını sağlayın.
· Her zaman anne ve baba kelimelerini seçerek söylemelidir. Çocuğun yanında uygun kelimeler kullanılmalıdır.
· Çocuğun televizyonda izlediği programlar şiddet ve küfür içerikli olmamalıdır. Çocuğa bu türdeki filmler izletilmemelidir.
· Çocuğunu dinleyerek kızgınlıklarını küfürlü bir konuşma yerine doğrudan anlatmasına izin verin. Çocuk kendisi dinlenmediği için küfürlü bir konuşmaya yönelebilir
· Çocuğa söylediği kelimelerin kimsenin hoşuna gitmediğini, böyle konuştuğunda karşısında ki insanın üzüleceğini ve kişiye saygısızlık olduğu anlatılmalıdır. Ancak anlatım şekli sakin ve rencide edici olmamalıdır.
· Çocuğu küfürlü konuşmadığında ödüllendirin. Bir anlaşma yaparak küfür etmediği sürece onu ödüllendireceğinizi anlatın.
· Çocuğa kullandığı kelimelerin uygunsuz ve kötü olduğunu, arkadaşlarının da böyle düşündüğünü ona baskı yapmadan inanacağı bir biçimde anlatın.
· Çocuğa küfürlü konuştuğunda ceza verin. Ancak ağır bir ceza olmamalıdır. Küfür ettiğinde bir saat televizyon izlememesi gibi ya da dışarı çıkmama cezası olabilir.
· Ağır cezalar vermek çocuğun bu davranışı gizlice yapmasına neden olur. Bu nedenle, döverek, bağırarak, tehdit ederek ceza vermek yanlış olur.
· Çocuğu bu kelimelerin yerine uygun kabul edilebilir sözcükleri kullanması konusunda bilinçlendirin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder