17 Mart 2013 Pazar

Çocuklarda Bilgisayar Bağımlılığı ve Tedavisi


Günlük hayatı kolaylaştırmada teknoloji birçok olanak sağlar. İnternet, cep telefonu, televizyon, bilgisayar vb. araçlar hayatı kolaylaştırmanın yanında kendine bağımlı yapan araçlardır. Bu yetişkinler kadar çocuklarda da sık görülen bir durumdur. Televizyon ya da bilgisayar bağımlılığı ilk sırada yer alır. Özellikle bilgisayar okul çağı döneminde daha sık kullanılmaya başlar ve gerekli önlemler alınmazsa bilgisayar bağımlılığı kaçınılmazdır. Çocukların gelişimi açısından bilgisayarın birçok faydası vardır. Ancak faydası ile beraber zararları da vardır.
Çocuklarda Bilgisayar Bağımlılığının Sebepleri

Bilgisayar bağımlılığın birçok nedeni olabilir. Sadece bilgisayar başında uzun süre kalmak bilgisayar bağımlılığının nedeni değildir. İlk olarak kendine öz güveni olmayan çocuklar yani gerçek yaşamda kendini ifade edemeyen çocukların sanal ortamda kendini ifade etmek istemesi ve olmak istediği kişi gibi tanıtabilmesidir. Sosyal ilişkiler kuramayan ve arkadaş grubu içerisinde yer alma sorunları yaşayan çocukların sanal ortamda kendini bir gruba ait hissetmesidir. Böylece sanal ortamda daha kolay arkadaşlıklar kurabilecektir. Bu nedenle bilgisayar bağımlısı olabilir. Diğer bir nedense ergenlik çağına girmiş ve arkadaşlarıyla daha uzun süre vakit geçirmek istemeleri yüzünden interneti tercih etmesidir. Yani telefona göre daha ucuz ve kolay olmasından dolayı uzun süre bilgisayar başında vakit geçirebilir ve bağımlı olabilirler. Bazense sıkılan ve sorunlardan kaçan çocuklar, güveni az olan, hassas ve yalnız kalan çocuklar bilgisayarı kendilerine bir kurtarıcı gibi görürler. Bu gibi nedenlerle bilgisayar alışkanlığı başlayabilir.
Çocuklarda Bilgisayar Bağımlılığını Önlemek İçin
Bilgisayar bağımlılığını önlemek için; genel olarak bilgisayar bağımlılığı küçük çocuklarda ve ergenlik çağına girmiş gençlerde daha fazla görülür. İnternet ve bilgisayar bağımlılığı önlem alınmadığı takdirde bir davranış bozukluğu haline gelebilir. Örneğin çocuğunuz internet başında çok uzun süre kalıyorsa, yemek yeme ve uyku düzeni bozuldu ise, okula dahi gitmek istemiyorsa, harçlığını internet cafeler de harcıyorsa, gerçek hayattan kopuyorsa, ailesine ve arkadaşlarına karşı ilgisiz kalıyorsa bir sorun var demektir ve önlem almak gerekir. Bilgisayar ve internet bağımlılığını önlemenin en iyi yolu çocuğu sanal ortamlar yerine doğal aktivitelere yönlendirmektir. Arkadaşlarıyla internette değil doğal yollarla görüşmelidir. Bu en sağlıklı ve mantıklı yoldur. Bilgisayar başında uzun süre vakit geçirmek yerine spor aktivitelerine zaman ayırmalıdır. Bu çocuğun fiziksel, zihinsel, ruhsal ve sosyal gelişimleri için son derece gerekli bir aktivitedir. Bilgisayar çocuğun odasında değil herkesin bulunduğu bir odaya konmalıdır ve bilgisayarda geçirilen vakit sınırlandırılmalıdır. Bir süre belirlenmeli ve o sürenin aşılmasına izin verilmemelidir. Arkadaş ilişkilerine daha fazla çocuk önem vermelidir. Bunu içinde çocuğunuzun arkadaşlık ilişkilerini desteklemelisiniz. Eğer çocuğunuz bilgisayar ve internet bağımlısı olduysa bir uzman yardımı almakta fayda vardır.
Çocuk ve Bilgisayar
Çocuğun bilgisayarı faydalı biçimde kullanması için; ilk olarak ebeveynler çocuğun yaşına uygun bilgisayar oyunu ve eğitim programları almalıdır. Bilgisayar başında geçirilen vakit sınırlanmalıdır. Çocuğun bilgisayarda yaptığı çalışmalar ara sıra kontrol edilmelidir. Çocuk internet kullanıyorsa çocuk için uygun siteler seçilmeli ve liste haline getirilmelidir. Ayrıca çocuğun girdiği siteler denetim altında tutulmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder