17 Mart 2013 Pazar

Çocuklarda İştahsızlık Sorunu: Çocukta İştahsızlık Nasıl Önlenir?


Anne ve babaların en zorlandığı ve sıkıldığı durum çocuklarının yemek yememesidir. Çocukta var olan iştahsızlık ebeveynleri huzursuz eder. Çünkü yeterli ve dengeli beslenmeme durumunda çocuklarda çeşitli rahatsızlıklar ortaya çıkar ve gelişim yavaşlar. İnsanlar için beslenme fiziksel ihtiyaçlardan birisidir ve oldukça önemli bir yere sahiptir. Çocuğun sağlığı gelişmesi açısından beslenme büyük bir önem taşır. Çocuğun gelişimi açısından da yeterli ve dengeli beslenme önemli rol oynar. Çocuğun fiziksel, ruhsal ve zihinsel yönden sağlıklı büyümesi ve gelişmesi de beslenmeye bağlıdır.

Yetersiz beslenen çocukta büyüme ve gelişme yavaşlar, boy ve kilo normalden daha düşük olur ve ayrıca iyi beslenemeyen çocuklarda gelişme geriliği ve zihinsel yönden gelişme geriliği görülür. Kimi zamansa çocuklarda iştahsızlık ve yemek yememe isteği görülür. Bazı çocuklarsa aşırı derecede iştahlıdırlar. İştahlı olmak ve iştahsızlık birçok nedene bağlı olabilir. Çocuk iştahlı ya da iştahsız olabilir. Bu onun kendi dünyası ile ilgilidir ve iç dünyasında yaşadıkları büyük önem taşır. Çocuğun yaşadığı bir travma, duymuş olduğu büyük bir nefret, kardeş kıskançlığı, kaygı ve aşırı derecede endişe duyma, bilinçaltına yerleşmiş üzüntü gibi duygular iştahsızlık yaratabilir.
Diğer yandan da çocuk kendi bağımsızlığını ve var olduğunu kanıtlamak ister. Bu nedenle bazı özelliklere sahip olabilir. Örneğin artık onun sevdiği ve sevmediği yiyecekler vardır. Annesi bu yiyecekleri yaparsa yemeyecek ve karşı çıkacaktır. Böylece annesine sevdiği bir yemeği yaptıracak ve bu sayede kendinin evde değerli olduğunu anlayacaktır. Bu onun hoşuna gider, fakat sevmediği yiyeceklerin sağlık açısından ne kadar faydalı olduğunu anlayamaz ve bilemez. Bunu anne bildiği için çocuğuna zorla da olsa o yemeği yedirmeye çalışır. En sonunda anne ile çocuk arasında bir çatışma çıkar. Aslında yapacağınız bir takım değişikliklerle hem çocuğunuzun iştahını açabilir hem de var olacak çatışmayı önlemiş olursunuz.
Çocukta iştahsızlığı önlemek için ne yapmalı?
Sofraya beraber oturmaya dikkat edin. Çünkü çocuğun yemek alışkanlıklarını öğrenmesi ve geliştirmesi gerekir. Bunun içinde aile ile birlikte sofrada yemek yemek çocuk için iyi bir fırsattır.
Yemek saatlerini belirleyin ayrıca her öğün için en uygun zamanı belirleyin ve öğün kuralları belirleyin.
Çocuk sebze ve meyvelerin faydalarını bilemez. Bu nedenle çocuğa yediği her şeyin ne kadar faydalı olduğunu anlatın. Mevsimine göre sebzeler pişirilmeli ve çocuk yemeğini yerken besinlerin faydaları anlatılmalıdır.
Tabağa az miktarda yemek koyun. Ayrıca sofrada yaptığı iyi davranışları övün.
Yemekten önce iştah kesecek abur cubur vermeyin.
Çocuğunuzun sevdiği besin değeri yüksek yemekleri yapmaya özen gösterin. İlk olarak sevdiği yemekleri yapın. Daha sonra sevmediği yemekleri yapmaya başlayın. Böylece diğer yemekleri yemeye de alışacaktır.
Yemediği zaman çocuğu zorlamayın. Aksi durumda o yemeğe karşı olumsuz düşünceler oluşturur.
Asla kıyaslama yapmayın. Özellikle kardeşi ile kıyaslama yapmayın. Bu onu daha da inatçı yapar.
Çocuğa fazla baskı yapılmamalı ve yemeğini kendisinin yemesine izin verilmelidir. Böylece onu özgür bıraktığınızda yemeğini daha iştahla yiyecektir.
Yemeğini bitirdiğinde çocuğunuzu takdir edin. “Aferin” gibi övücü kelimeler kullanın. Fakat ödüle alıştırmayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder