17 Mart 2013 Pazar

Çocuklarda KEKEMELİK Sebepleri ve Tedavisi


Çocuklarda Kekemelik
Kekemelik konuşma bozukluğundan biridir ve çocuk yaşlarda ortaya çıkar. Genelde 2 yaşından sonra fark ediliyor. Çocuğun yaşadığı gerilimler sonucu kekemelik oluşabilir ve kekemelik sinirsel bir rahatsızlık olarak tanımlanıyor. Çocuk heceleri, kelimeleri uzatarak söyler ve konuşurken genellikle duraklar. Bu gibi durumlar kekemelik olarak tanımlanır. Kişi akıcı bir biçimde konuşamaz, zamanlama açısından da yaşına uygun şekilde konuşma bozukluğu oluşur. Çocuk konuşmaya başlayamaz başlasa dahi konuşmasını devam ettiremez. Bazı çocuklar ise şarkı, şiir okurken akıcı biçimde konuşabilir.

Kekemelik Sebepleri
Kekemeliğin nedeni genelde ruhsal rahatsızlıklar, kaygı ve aşırı stres den dolayı kaynaklanır. Bazense çocukta var olan kekemelik aşırı stres sonucu yoğunlaşabilir. Bunun için yapılması gereken ilk şey rahatlamak ve sorunlardan uzak durmaktır. Bu sayede konuşma bozukluğu engellenmiş olur.
Kekemelik Tedavisi: çocuklarda Kekemelikten Kurtulmak İçin
Yetişkinlerde ve çocuklarda konuşma bozukluğunun ortadan kalkması biraz farklıdır. Kaygı ve stres den uzak durmak yetişkinler için kolaydır. Çocuklar içinse anne ve baba tutumu çok önemlidir. Bazı şeyleri çocuklar kavrayamadığından dolayı anne ve babanın desteğine her zaman ihtiyacı vardır. Ebeveynler çocuklarına her zaman destek olmalıdır. Çocukta var olan kekemeliğin ortadan kalması için anne ve baba tutumunu değiştirmeli, çocuktan üst düzey bir beklenti beklememeli ve çocuğu bu konuda rahat bırakarak bu durumu ortadan kaldırabilirler. Kekemeliğin diğer bir nedeni ise ailede kekemeliğin olmasıdır. Kekemelik sorunu yaşayan çocukların %50’sinde ailelerinde de kekemelik sorununun yaşandığını gözlenmiştir. Kekemelik çocuklarda 5 yaşında kendini iyice belli etmektedir. 4 yaşına kadar yaşanan kekemelikler normaldir ve büyük ihtimalle kendinden düzelmektedir. Fakat eğer kekemelik uzun süre devam ediyorsa yani 2–3 aydan uzun süren kekemeliklerde bir uzmana danışılmalıdır. Sorunlu bir çevrede bulunan çocuklarda kekemelik görülme oranı yüksektir. Ayrıca kekemeliğin başlamasına korku da neden olabilir.
Kekemelik fiziksel ya da fizyolojik olabilir. Ağız bölgesinde oluşan bir rahatsızlıktan dolayı kekemelik ortaya çıkmış olabilir ve bu durum fizyolojiktir. Fiziksek kekemelikler geçicidir ve kendiliğinden düzelebilir. Çocukluk döneminde başlayan bu durum çocukluk döneminde daha kolay düzelebiliyor. Yetişkinlerde düzelme oranı daha azdır. Ergenlik dönemine kadar kekemeliğin iyileşmesi yüksek bir orandır.
Çocuklarda Kekemelik Sorunu ve Anne-Baba
Çocukta kekeleme sorunu varsa ilk olarak sabırlı olmak gerekir. Çocukta var olan stres ve kaygı ortadan kaldırılmalıdır. Çocuk böyle bir durumda kendini çoğu zaman değersiz hisseder. Kendisi ile dalga geçildiğinde ya da dışlandığında güvensizlik oluşur. Bu da daha çok strese girmesine ve kekemeliğin yoğunlaşmasına neden olur. Ailelerin anlayışlı olması ve bu durumun geçeceğini çocuğa uygun bir dille anlatması gerekir. Çocuğun konuşmasına titizlik gösterilememeli ve çocuk sakin biçimde dinlenmelidir. Çocuğun konuşmasına müdahale etmeden, acele ve telaşa kapılmadan, çocuğun konuşmasını kesmeden dinlemelisiniz. Çocuk konuşurken çocuğun gözlerine bakın ve sanki normal konuşuyormuş gibi bir hava yaratın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder