17 Mart 2013 Pazar

Çocuklarda Sinirlenme: Çocukta Aşırı Sinirlilik


Çocuğum çok sinirli, hemen sinirleniyor” tarzı şikayetleriniz varsa, size bazı önerilerimiz var. Çocuklarda bazen aniden sinirlenme olabilir. Bunun yanında ağlama ve öfke nöbetleri de görülebilir. Aşırı sinirlenme birçok çocukta görülebilir ve geçicidir. Bu durumda anne ve babanın tutumu çok önemlidir. Çocuklar bazen kendilerini ifade edemez, sorununu anlatmak için uygun cümleleri kuramaz. Bu gibi durumlarda çocuk kendini davranışlarla ifade etmeye çalışır. Aslında hem kelimelerle hem de davranış yoluyla çocuk bazen ne anlatmak istediğini bilemez.Bazense sadece dikkat çekmek amacıyla konuşmak ister.

Sinirlenme sadece çocuklarda görülen bir durum değildir. Yetişkinlerde daha sık görülürken, çocuklarda ise o kadar fazla görülmez. Anlatmak istediği şeyi anlatamayan, davranış yoluna başvuran ve bu biçimde de anlayamayan çocuklarda sinirlilik hali fazla görülür. Çocuk neye sinirlenmiş ise o konuya yönelik agresif davranışlarda bulunur. Örneğin kardeşine sinirlenen bir çocuk kardeşine ya da kardeşinin eşyalarına zarar vermek ister. Okul çağında ki bir çocuk öğretmenine ya da sınıf arkadaşlarına sinirlendiğinde okul eşyalarına zarar verir. Önemli olan çocuğun neye ve nasıl sinirlendiğidir. Bununla beraber anne ve babanın çocuğa karşı nasıl bir tutum sergilediğidir.
Çocuk sinirlenip bağırmaya, ağlamaya başladığında anne ve babalar çocukla konuşmak yerine ceza yöntemlerini uygularlar. Fakat anne ve baba çocuğun bu durumu hakkında konuşmalı, çocuğun niçin sinirlendiğini anlamaya çalışmalı ve sorunları çözmeye çalışmalıdır. Sinirlenen çocuk agresif, huysuz, uyumsuz olarak görülebilir. Bunun yerine “çocuğumuz niçin böyle davranıyor, hangi duyguları hissediyor, bir şeye ihtiyacımı var” şeklinde düşünülmelidir. Ceza vermek sadece çocuğun öfkesini biraz daha arttırır. Bu nedenle ceza vermek yerine çocuğunuzla konuşarak ne hissettiğini anlamak daha doğrudur. Sinirli çocuğa yaklaşımınız önemlidir.
Çocuklardaki Aşırı Sinirlenme İçin Neler Yapabilirsiniz?
· İlk olarak siz empati kurmalısınız. Böylece çocuğunuzu daha kolay anlayabilirsiniz.
· Çocuğunuzu olumlu düşüncelere yönlendirin ve çocuk sinirliyken ceza vermeyin.
· Siz sakin olun ve duygularınızı kontrol altına alın. Aniden bağırmalardan kaçının.
· Çocuk sinirliyken siz sakin bir biçimde davranın. Çok büyük bir olay olmuş gibi tepkiler vermeyin.
· Çocuğunuza zaman ayırın ve yeterli ilgi sevgiyi verin.
· Çocukta olumsuz davranışların oluşmasında en büyük etken yeteri kadar ilgi ve sevgi alamamış olmasıdır.
· Çocuk sinirliyken size karşı olumsuz şeyler söyleyebilir. Bu gibi durumlarda çocuğu dinlemeyi kesmeyin ve konuşmasının bitmesini bekleyin.
· Eğer çocukta halen sinirlik hali devam ediyorsa bir uzmanla görüşmekte fayda vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder