17 Mart 2013 Pazar

Oniki Aylık Bebek Gelişimi: 12 Aylık bebek neler yapar?


Bu ay bebek için dönüm noktasıdır. Artık bebek değil çocuk sıfatı alacak ve yetişkinler gibi yürümeye başlayacaktır. Bu iki özellik 12.ay için en önemli özelliklerdir. Çünkü bu son ayıdır ve artık yaşına girecektir. Yaşamda bir seneyi geride bırakacak, ilk doğum günü kutlanacak ve kişiliği biraz daha gelişecektir. Bu geçen süreye siz bile şaşıracaksınız. Hareketleri ve yetenekleri biraz daha gelişecek, kendini biraz daha bilecektir. Kişiliği daha da belli olacak, ne istediğini tam olarak bilecektir.
Oniki Aylık Bebek Gelişimi
Bu ayda bebeklerin bir kısmı yürümeye başlar. Ancak her bebek yürüyecek diye bir olay yoktur. Kimi bebekler daha geç yürüyebilir. Bu bebeğin gelişimi ile ilgilidir. Bebekler bu ayda desteksiz olarak ayakta durabilir. Bu yürümeye hazırlıktır. Bu şekilde yürümeye başlarlar. 12. ayda bebekler çoğunlukla düşerler. Tam olarak yürüyemez, bu normaldir. Yürümekle beraber bebekler emekleye de bilir. Çünkü daha hızlı emekledikleri için gitmek istediği yere emekleyerek giderler. Zamanla yürümenin işlevini daha iyi anlayacak ve kavrayacaktır. Adımlarını daha güvenle atacak, yerde daha sağlam duracaktır.

Bu dönemde kaşık ve çatal kullanabilir ve yemeğini kendi yiyebilir. Birinin yardım etmesini istemez, kendi yemeğini kendi yemeğe çalışır. Artık birçok besini tüketebilir ve gün içinde daha az öğün yemek yer. Çok hareketli olduğundan kilo alımı yavaşlayabilir. Ama bu ileri aylarda normale dönecektir. Bebekler bu dönemde gündüzleri en az bir kere uyumalıdırlar. Genellikle öğle yemeğinden sonra uyumak kilo artışı açısından faydalıdır. Ancak bazı bebekler gündüz pek uyumayı sevmezler. Geceleri genelde uykular uzun sürelidir. Gündüzleri annesi ile vakit geçiren çocuk günlük olan işleri de kavrar. Gündelik işlerle ilgili söyleyeceğiniz birçok şeyi anlar. Annenin isteklerini yerine getirebilir. Bu ayda kullanabildiği kelime sayısı iki ya da üç kelimeden oluşur. Söylenenlerin çoğunu anlayabilir ama heceleri birleştirmekte zorlanır. Rasgele heceleri birleştirip anlamlı sözcükler oluşturur. Her nesneye merak duygusu bu dönemde daha da çok artar. Eline aldığı her şeyi yere atmalı, her şey kurcalanmalı ve her şeyi kırmalıdır. Yetişebildiği ve alabildiği her şeyi anlamaya ve öğrenmeye çalışmaktadır. Böylelikle kafasında nesnelere ait fikirler oluşacaktır. Hareket eden ve parçalanabilen oyuncaklar ve eşyalar hoşuna gider. Hareketleri izlemek, parçaları bir araya getirmek onu mutlu eder.
Oyuncak çocuklar için en vazgeçilmez bir gereçtir. Ancak oyuncak alırken ve çocuğa verirken bazı konulara dikkat etmek gerekir. İlk olarak çocuğun yaş seviyesine uygun oyuncaklar tercih edilmelidir. Bu çocuğun güvenliği için en önemli şarttır. Örneğin iki aylık bir çocuğa kocaman bir oyuncak ayı veremezsiniz ya da çok küçük parçalı bir oyuncak da veremezsiniz. 3 yaşından küçük olan çocuklara ağızlarına sokabilecekleri küçük parçalı oyuncaklar verilmemelidir. Kazaların büyük bir kısmı ebeveynlerin dikkatsizliği ve ihmali sonucunda çıktığını unutmayalım. 12. ayda çocuklara genelde oyuncak hayvanlar önerilir. Hem uykuya geçiş de hem de ağladığında susturmak için önemli araçlardır. Çünkü çocuklar birkaç oyuncağa bağlanırlar ve çok severler.
12. ayda bebekler neler yapabilir? 12 Aylık bebek neler yapar?
Kaşık ve çatal kullanarak yemek yiyebilir.
İki veya üç kelime söyleyebilir. Bazen heceleri birleştirerek rasgele kelimeler söyler.
Çekmecelere karşı büyük bir ilgisi vardır. Karıştırarak, içinde ki eşyaları dışarı atar.
Mobilyaların ve özellikle sehpanın üstündeki örtüleri çeker.
Şarkı dinlemekten mutlu olur. Şarkılı oyunlar oynamaya bayılır.
Anne ve babaya karşı bağımlılık vardır. Ayrılma korkusu yaşar, tepkisini ağlayarak gösterir.
Bazı olayları hatırlayabilir.
Yatağına ve kanepelere tırmanarak çıkar ve iner.
Yerde oturur, ayağa kalkar, yürümeye çalışır ve dolaşır. Bu eylemleri gün içinde sürekli tekrarlar.
Söylenenleri anlar ve çoğunlukla istenileni yapar.
Kitaptan hayvan resimlerine bakarak tanımaya çalışır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder