17 Mart 2013 Pazar

Yeni Doğan Bebek: Yeni Doğanın Özellikleri


Hareketleri anlamsız ve amaçsızdır. Çocuk ilk bir yeni doğan olarak tanımlanır. Bunun nedeni bebeğin hareketlerinin gelişim özellikleridir. Yeni doğan bebeğin görünümü çok farklıdır. Yüzü yuvarlak, başı geniş ve burnu basıktır. Vücut ısısı düşük ve göbeği düşmemiştir. Bebeğin derisi pembe ve yumuşaktır. Yeni doğan bebeklerde kas kontrolü oldukça zayıftır. Kas yapısı henüz yeterince gelişmemiştir. Yeni doğan bebeklerin başı diğer organlarına göre daha büyüktür. Baş, vücudun 1/4 ü oranındadır. İskelet yapısı ise yumuşak ve esnektir. Vücuttaki bazı kemikler yeterince sertleşmemiştir. Baş çevresi 35 cm civarındadır. Baş kemikleri arasında boşluklar vardır. Bu boşluklara bıngıldak adı verilmektedir. Diğer ismiyle fontanel de denir. Bu bıngıldaklar çocuğun doğumunu kolaylaştırmaya yardımcı olur. Bebeğin kafasında altı tane bıngıldak vardır. Bunların en önemlisi tam tepede bulunan eşkenar dörtgen şeklindeki bıngıldaktır. Bunlar 12 ile 15 ay arasında kapanır.
Yeni Doğan Bebek Boy- Kilo Değerleri
Zamanında doğan bebeklerde ortalama boy ve kilo;
Boy; 50 ile 53 cm arası
Kilo; 2,5 – 3,5 kg arasıdır.
Yeni Doğanın Boy ve Kilo Gelişimi
Bir bebeğin ağırlığı ilk aylarda 4, 5 kg. ulaşması beklenir. Ancak her bebeğin gelişimi farklı olduğundan her bebekte bu kilo beklenemez. Bebeğin boyu ise ilk ayın sonunda 2–3 cm. artar. Kız çocukları erkeklere oranla daha kısa ve zayıf doğmaktadır.
Yeni Doğan Bebek Fiziksel Özellikleri
Bebekler 5 veya 6 aydan sonra ilk dişlerini çıkarırlar. Bu ilk dişlere süt dişi denilmektedir. Yeni doğan bebeklerde sinir sistemi yeterince gelişmemiştir. Tepkilerin çoğu refleks eylemler ile gerçekleştirilir.

Yeni doğan bebeklerde oksijen gereksinimi fazladır. Bebeğin solunum yolları ise dar ve kısadır. Solunum kasları henüz gelişmediğinden solunum hızlıdır. Dakikada solunum sayısı; 40–60 arasıdır. Bu sayı ilk haftanın sonunda 35 e düşer. Yeni doğan bebeğin vücut ısısı anne ile aynıdır. Ortalama beden ısısı yaklaşık 37 C dir. Bu zaman içerisinde düşer. Ancak 48 saat içinde tekrar normale döner. Bebeğin bulunduğu ortamın ısısı iyi ayarlanmalıdır. Yeni doğanda kalp atışı hızlıdır. Bunun nedeni damarlarının geniş olmasından kaynaklanır. Kalp atışı dakikada 120 ile 150 arasında değişir. Hızlı atışlar bir yaşına kadar devam eder. Daha sonra yaş ilerledikçe azalma gösterir.
Bebek bulaşıcı hastalıklara karşı 3 ay bağışıklıdır. Çünkü anneden süt yoluyla aldığı antikorlar anneden bebeğe geçmiştir. 3. aydan sonra bebek bulaşıcı hastalıklara karşı aşılanmalıdır. Yeni doğan bebeklerde beslenme çok sık olur. Bebek günde sekiz kez beslenebilir. Bu sayı normal olarak ilk ayın sonunda beşe düşer.
Yeni Doğan Bebeğin Duyuları
Yeni doğanda beyin gelişimi hızlıdır. Beyin tam olgunlaşmamıştır ancak tüm hareketler beyin merkezinden yönetilir. Beynin ağırlığı yeni doğanda 300–350 gr. arasındadır. Bebekte merkezi sinir sistemi çok hızlı gelişir. Bebekte doğumdan itibaren bazı duyular iyi gelişmiştir. Bunların başında işitme duyusu yer alır. Bebek seslere karşı hareketlerle cevap verir. Tat alma ve koku alma duyusu da iyi gelişmiştir.
Bebekte öksürme, esneme, hıçkırma, emme, kendini kasma gibi duyularda gelişmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder