17 Mart 2013 Pazar

2 Yaş Çocuk Gelişimi: İki Yaşındaki Çocuk Neler Yapar?


Her dönemin kendine özgü özellikleri olduğu gibi iki yaşında kendine has özellikleri vardır. Artık çocuk bir senesini bitirmiş ve ikinci yılına girmiştir. Yani daha çok şey öğrenme dönemine gelmiştir. Hayatı biraz daha tanıyacak, daha çok şey öğrenecek ve kafasında dünya ile ilgili daha çok bilgi olacaktır. İki yaş bir geçiş dönemidir, çocuğun olgunlaşma sürecinin ilk geçişidir. Bu dönemde inatçı, bencil, çileden çıkaran ve sinir bozucudurlar. Aynı zamanda coşkulu, sevilecek kıvamda ve büyüleyicidirler. Bu nedenle çocuklar bu kadar hızlı karakter değiştirdiği için sabırlı olun, net, tutarlı ve sakin olun. Çocuklar bu dönemde kişiliğini henüz kazanmamıştır. Bu nedenle ani duygu değişikliğine girebilirler. Bir bakarsınız çok sevimli ve gülen, bir bakarsınız yerlere yatmış ağlıyor. Bu dönemin özelliklerini bilmekte fayda vardır.

2 yaş çocuğu boy ve kilo değerleri;
Kız çocuklarında 2 yaş döneminde 76–95 cm arası, 9,1–15 kg. arası normaldir.
Erkek çocuklarında 2 yaş döneminde 77–92 cm arası, 10–15 kg. arası normaldir.
2 yaş döneminde çocuklar neler yapabilir?
12 ile 15 ay arasında çocuk rahatlıkla yürür ve yürürken bir eşya taşıyabilir. Hareket halindeki topu tutar ve ayağıyla topa vurabilir. Oyuncaklarıyla kule yapar. Taklit etme yeteneğini kazanır ve kişileri, ev işlerini, araba kullanan kişiyi vb. taklit edebilir. On kelime söyleyebilir, tek heceli cümleler kurabilir. Böylelikle isteklerini anlatabilir.
16. aya girdiğinde çocuk kaşık kullanabilir. Elbiselerini birinin yardımıyla çıkarıp tekrar giyebilir. Merdiven basamaklarını elinden tutulduğunda çıkar. Kalem kullanabilir ve karalama yapar. Kendisinden bir şey istendiğinde anlar ve söylenenleri yerine getirir. Kişileri bu dönemde de taklit eder. Sözel oyunlar oynar.
19–21 ay arasında çocuk koşar ve zıplar. Karşısındaki kişiye topu havadan atabilir. Merdivenleri tek başına rahatlıkla çıkar ama inerken yardım bekler. Kişileri tanımaya başlar. Sürekli gördüğü kişileri resimden tanıyabilir. Ancak yabancılık korkusu halen devam eder. Sayfaları düzenli şekilde çevirebilir.
22–24 ay arası çocuklar yaşıtlarıyla oyun oynar. Taklit yeteneğini günden güne geliştirir. Yardımsız merdiven inip çıkabilir. Bu aylarda oyuncaklarıyla da oynar. Çevresindeki eşyaları araştırır. Altı-yedi küpten kule yapabilir. Kişileri, eşyaları ve nesneleri resimden tanıyıp, adını söyleyebilir.
2 Yaş Çocuk Gelişimi: Algısal gelişim;
Bu dönemde resimlere karşı duyarlıdır ve dikkatlidir. Kitaplardaki resimlere bakmaktan zevk alır. Sevdiği resimlere dikkatle bakıp, inceler. Resimleri ayırt edebilir. Resimdeki kişileri tanır ve tepki verir. Kendini resimlerde tanıyamaz. Kendisi ile konuşulmasından hoşlanır ve ilgiyle dinler.
2 Yaş Çocuk Gelişimi: Dil gelişimi;dogukan4
Kelime haznesi hızla genişler. Cümleleri iki kelimeli şekilde kurabilir. Bu dönemde merak içinde olduğu için sürekli “Kim?” “Niçin?” gibi sorular sorar. Çocuk bu yaşta pek düzenli konuşamaz. Kendince bir dili vardır. Ancak üç yaşına doğru çocuğun bildiği kelime sayısı 200 civarına ulaşır.
2 Yaş Çocuk Gelişimi:  Fiziksel gelişim;
Birçok şeyi rahatlıkla yapabilir ve kendi yapmaya çalışır. Kazağının düğmelerini kendi ilikleyebilir. Bu dönemde sürekli hareketlidir. Hiç durmadan hareket eder. Üç tekerlekli bisiklete binebilir ama pedallarını çeviremez. Parmak uçlarıyla yürür, dengesini kaybetmeden çömelip tekrar kalkabilir. Kalemi tutabilir ve karalamalar dışında dairesel çizgiler çizer.
2 Yaş Çocuk Gelişimi:  Duygusal ve sosyal gelişim;
İki yaşında çocuk çok acelecidir, sabırsızdır. Kolayca kızar ve en ufak şeyleri büyük bir sorunmuş gibi büyütür. Öfkesini ağlayarak gösterir. Çocuktaki hızlı gelişim onu bağımsız hale getirir. Artık kendisini kanıtlamaya çalışır. Basit etkinliklerde bulunabilir. Bu yaşta çocuk bencildir. Herkesin kendisi ile ilgilenmesini ister ve ilgi çekmeye çalışır. Paylaşma duygusunu henüz kazanmadığından her şeyin kendisine ait olduğunu sanır. Hiçbir eşyasını paylaşmaz. Kardeşiyle ilgilenir ama ilginin onda olduğunu görünce kıskançlık yapabilir. Bazı korkular geliştirebilir ve bu nedenle anne babasından ayrılmayı istemez. Söz dinlemez ve her söylenene karşı çıkar.
Çocuğa bu yaşta disiplin sağlamak istiyorsanız ilk olarak sakin olun. Bazı kurallar koyun ve bu kurallara uyması için kararlı olun. İki yaş çocuğun her şeye karşı gelme yaşıdır. Çocuğun yaptığı iyi davranışları ödüllendirin. Bunu yaparken çocuğa sadece aferin demeniz yeterli olacaktır. Bu tek kelime onu mutlu etmek için yetecektir. Çocuğa katı kurallar koymayın ve sürekli çocuğu baskı altına almayın. Çocuğa bağırmayın ve tehdit edici konuşmalar yapmayın. Sevgi çocuk için önemlidir. Sevildiğini bilmesi ona güven verecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder