17 Mart 2013 Pazar

Yedi Yaş Çocuğunun Özellikleri: 7 Yaş Çocuğunun Gelişim Özellikleri


7 yaş çocuk için çok önemli bir yaş dönemidir. Sadece çocuk için değil anne ve baba içinde önemli bir yaş dönemidir. Çocuk bu yaşlarda bir bocalama yaşar. Hemen karar veremez, ne yapacağını ne istediğini kestiremez. Çok farklı duygular yaşar, farklı kişiliklere bürünebilir. Bu dönemin en belirgin özelliği çocuğun ilkokula başlamasıdır. Hareketlerinin çoğunda okulunda etkisi vardır. Bazı hareketleri çocuk istem dışı yapar. Bunda da yeni bir ortama girmenin korkusu, anne baba ve oyundan ayrılmama isteği de rol oynar.
7 Yaş Çocuğunun Özellikleri
Çocuk 7 yaşında sosyal benliğini keşfeder. Artık dünyayı ve çevresini daha iyi kavramış, bazı şeylerin farkına varmıştır. Pasif durumdan etkin duruma geçmiştir. Çevresinde söz sahibi olmuştur, çevreye hükmetmeye başlamıştır. Bu durumdayken çocuk okula gittiğinde diğer çocuklarla eşit durumda olacağı için bir bunalım dönemine girer. Çünkü evde ve çevrede başrollerde iken şimdi sıradan bir kişi olarak kendini görür. Bu olay çocuğu bunalıma sokar. Zaten 7 yaş genelde buhran dönemi diye adlandırılır.

Okula başlamak çocuk için özgürlüğünün elinden alınması anlamına gelir. Çocuk anne ve babasından tamamen ayrılacağını, bir daha dilediği gibi oyun oynamayacağını sanır. Bu şekilde düşünmesi çocuğu sarsar ve bunalıma girer. Bunun sonucunda da okula gitmeme isteği, okuldan kaçma ya da okul başarısızlığı gibi sorunlar yaşanır. Çocukta içine kapanıklık, iletişim bozukluğu, ebeveynlere güvensizlik gibi sorunlarda görülebilir. 6 yaşından sonra çocuklar kendi cinslerinden oluşan topluluklarla oyun oynamayı ister. Kızlar bir topluluk oluşturur, erkek çocukları kendi aralarında bir topluluk oluşturur. Bazense erkek çocukları çete adı verilen topluluklar oluşturabilir. Grup dışında kimseden yardım almayan, sosyal bir hedef belirlemeyen, çocuklar tarafından kurulmuş topluluklara çete denilmektedir. Çocuk bir çeteye dâhil olmuş ise sonunu düşünmeden işler yapabilir. Hatta bu durum suç işlemeye kadar ilerleyebilir. Bu yüzden anne ve babanın çocuklarını takip etmesi, arkadaşlarını tanıması gerekir.
Bu yaşlarda çocuklar için arkadaşlık önemlidir, okul ortamında yeni arkadaşlıklar kurarlar. Bu onlar için önemli bir olay ve ciddi bir iştir. Çoğu zaman çocuklar kendilerine bir kişi seçer ve “benden misin yoksa ondan mısın” gibi sorular sorarak arkadaşlık kurarlar. Bu bazen uzun süreli bazense kısa süreli arkadaşlıklardır. Çocuk diğer kişiler tarafından sevilmek, kabul edilmek, oyunlara kabul edilmek ve değer verilmek ister. Bu 12 yaşına kadar devam eder. 12 yaşından sonra ki arkadaşlıklar uzun vadelidir. Bu dönmede rekabet ve kıskançlık da ön sırada yer alır. Okul çağı çocuk için aileden çıkıp, dış dünyaya açıldığı bir dönemdir.7–12 yaşları arasıdır. Fiziksel olarak büyüme devam eder ama diğer yaşarla göre daha yavaştır. Biraz daha olgunlaşma gözlenir, yeni motor becerileri kazanır. Bu büyüme sürecinde protein, mineral ve vitaminlere ihtiyaç vardır. Beslenme de bu dönemde gelişim yönünden önemli yer tutar. Çocuğun yaşına, kilosuna, cinsiyetine ve gün içinde ki aktivitelerine göre beslenme düzenlenmelidir. Okul öncesi çağda çocuk düzenli şekilde beslenirken, okul çağında düzensiz beslenebilir. Arkadaşlıklarında etkisi vardır. Çocuk arkadaşlarının yediği yemekleri tercih edebilir ya da hazır besinlerle açlığını geçiştirebilir. Bu yanlıştır, çünkü çocuk gelişim döneminde olduğu için düzenli olarak beslenmelidir.7 yaş çocuğu
7 Yaş Çocuğunun Gelişim Özellikleri
Fiziksel gelişim; çocuğun gelişimi devam eder. Boyu uzar, kilo artışı devam eder. Kız çocukları erkek çocuklarına oranla daha hızlı gelişim gösterir. Diş değişimi tamamlanır. Yeni motor beceriler kazanır. El becerileri artar. Yaptığı hareketlerin hızını kendi ayarlayabilir. Belli bir esneklik kazanır.
Dil gelişimi; kelime haznesi çok gelişmiştir. Okuması iyidir, yetişkin insanlar gibi okuyabilir. Kendisini yazı ile anlatabilir. Çeşitli kaynaklardan yararlanmayı sever.
Sosyal gelişim; fikir alışverişinde bulunabilir. Kendi cinsinden çocuklarla gruplar oluşturabilir. Arkadaşlık ilişkileri önemlidir. Yeni arkadaşlıklar kurar. Duygularına hâkim olabilir. Her zaman çevresinden öğünmeyi, beğenilmeyi, sevilmeyi bekler. Kendini güvende hissetmek ister. Bazı çocuklarda içe kapanıklık gibi bunalım gözlenir. Çabuk kişilik değiştirebilirler, korku sevinç ve öfke gibi duyguları aniden değişebilir.
Zihin gelişimi; atasözleri ve deyimleri anlamayabilir. Bazı mecaz sözcükleri kavranmakta güçlük çeker. Kendi kendine öğrenme ve anlama çabasındadır. Mantıklı düşünebilir, kendisini eleştirebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder