17 Mart 2013 Pazar

BEBEKLERDE PİŞİK Neden Oluşur, Nasıl Geçer?


Yeni doğan bebeklerin ciltleri çok hassastır ve pişik sorunu bebeklerin çoğunluğunda görülen bir durumdur. Annelerin çok iyi bakmasına ve dikkat etmesine rağmen pişik sorunu ilk 3 aya kadar sıkça karşılaşılan bir durumdur. Bebeklerin tenleri çok hassas olduğu için cilt tahriş olduğunda pişik oluşabilir. Aslında pişiğin oluşmasında ki temel neden cildin tahriş olmasıdır. Birde bebek bezi bu durumu tetikler. Uzun süre değiştirilmeyen bebek bezi pişiğin oluşmasına neden olur.

Bebeklerde Pişik Nedenleri: BEBEKLERDE PİŞİK Neden Olur?
Bebeklerde pişiğin oluşmasında ki temel nedenler; ishal, hijyenin sağlanmamış olması ve köyü hijyen, uzun süre değiştirilmeyen bebek bezi, bebek bezinin yeteri sıklıkla değiştirilmemiş olması, bebeğin ek besinlere geçmiş olması, mantar enfeksiyonları, temizlikte kullanılan temizlik maddeleri gibi nedenlerle bebek pişik olabilir.
Bebeklerde Pişik Oluşmasını Engellemek İçin
Bebeği pişikten korumak için; cilt temizliğine dikkat edilmeli ve cilt temizliği su ile yapılmalıdır. Bebek bezi uygun süre ile değiştirilmelidir. Uygun boyda bebek bezi kullanılmalı, bebeğin altı sıkça değiştirilmelidir. Pişik oluşmuşsa pişik önleyici kremler kullanılmalı, pudra fazla kullanılmamalıdır. Bebeğin cildi iyice kurulanmalıdır.
Bebeğin pişik olduğunu nasıl anlaşılır?
Bebekte bu süreçte ağlama ve huzursuzluk baş gösterir. Çünkü pişik olan bölgede batma, yanma ve kaşıntı olur.
Bebeklerde Pişik Tedavisi: Bebeklerde Pişik Nasıl Tedavi Edilir?
Pişiğin tedavisi; ilk olarak pişik olan bölge düzenli biçimde su ile yıkanıp iyice kurulanmalıdır. Bebeğin bezi sık aralıkla değiştirilmeli ve pişik kremi kullanılmalıdır. Pişik geçene kadar her 2 saatte bir bebeğin altı değiştirilmeli ve her bez değişiminde krem sürülmelidir. Eğer pişik geçmiyorsa bir doktora başvurulmalıdır. Çünkü o bölgede bir enfeksiyon gelişmiş olabilir.
Bebeğin altı değiştirilirken bez bağlanmadan bebeğin altı açık kalarak hava ile temas ettirilmelidir. 10 dakika yeterli olacaktır. Bu pişiğin geçmesine yardımcı olur. Kullanılan bebek bezinin bebeğin kilosuna ve boyuna uygun olmasına dikkat edilmelidir. Çünkü vücuda uygun olmayan bezler bebeği sıkar ve hava ile temasını keser. Bu da pişiğin oluşmasına neden olur. Bebek pişik olduğunda bebek bezi biraz gevşek bağlanmalıdır. Pişik kremleri kıvrımlı bölgelere gelmeyecek biçimde ince bir tabaka halinde sürülmelidir. Eğer pişik halen geçmiyorsa doktora gidilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder